Tenniskids Groen-Competitie, data en regels

 

De Groen-competitie NIEUW STIJL

De Groen-competitie wordt vanaf 2017 op zondag gespeeld. De speeldata kunt u op deze pagina vinden of op tenniskids.toernooi.nl.

Jeugdspelers vanaf 10 jaar (10 jaar worden in het jaar van aanmelding competitie) tot en met 14 jaar kunnen zich inschrijven voor de Groen-competitie. Kinderen die net meedoen met de Groen-competitie worden door de trainers ingedeeld in Groen 2. De kinderen die al meer Groen-competitie ervaring hebben, spelen in Groen 1.

Een team bevat minimaal 4 en maximaal 6 spelers. We streven er altijd naar om 6 vaste spelers in een Groen-team te hebben.

Aanmelden voor Groen

Ouders geven hun kinderen op via het invulformulier dat via de jeugdcommissie per mail verspreid wordt. Dat gebeurt twee keer per jaar. In november (voor de voorjaarscompetitie) en in mei (voor de najaarscompetitie). Of ouders geven hun kind op via de trainer. In dat geval willen we ook graag weten met wie uw kind in een team wil. En aanmelden voor deze competitie kan nu ook via deze link naar ons inschrijfformulier Tenniskids Groen-competitie Voorjaar 2018.

Speeldata

De Groene competitie wordt door het jaar heen op drie momenten gespeeld. In het voorjaar, najaar en gedurende de winterperiode. Aanmelden voor Winter Outdoor kan (alleen) via toernooi.nl.

Speeldata Groene competitie 2018:

Periode 1:

 • zondag 18 maart 2018
 • zondag 25 maart
 • maandag 2 april

Periode 2:

 • zondag 10 juni 2018
 • zondag 17 juni 2018
 • zondag 24 juni 2018
 • zondag 1 juli 2018

Najaar 2018:

 • zondag 9 september 2018
 • zondag 16 september
 • zondag 23 septermber
 • zondag 30 september
 • zondag 7 oktober

Winter Outdoor 2017/2018

 • zondag 19 november 2017
 • zondag 26 november 2017
 • zondag 10 december 2017
 • zondag 17 december 2017
 • zondag 14 januari 2018
 • zondag 21 januari 2018
 • zondag 28 januari 2018

Inhaaldagen Winterhard outdoor: 3 december 2017, 4 februari 2018, 11 februari 2018.

Regels Groene competitie

 • Deze competitie wordt in één categorie gespeeld. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Deelnemende junioren moeten geboren zijn in 2008, 2007 of 2006. In uitzonderlijke gevallen, als het kind écht nog niet de vaardigheid heeft voor geel, mogen kinderen 2 jaar ouder zijn (t/m 2004). Of als het kind erg getalenteerd is en niveau oranje is ontgroeid, mag hij of zij 2 jaar jonger zijn (vanaf 2010).
 • Er worden per competitiewedstrijd 4 enkelspelen gespeeld en 2 dubbels.
 • Er wordt gespeeld met groene ballen.
 • Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
 • Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast.
 • Het aanvangstijdstip is variabel en kan tussen 8.30 uur en 12.00 uur vallen. Als beide teams een andere aanvangstijd afspreken, kan dat.
 • De ploegen dienen te worden begeleid door personen die op de hoogte zijn van de reglementen en de puntentelling.
 • Er wordt vanaf voorjaar 2016 een kleine competitiebijdrage gevraagd aan onze groene spelers van 5,=. De teamcaptain int deze bijdrage en draagt deze over aan de jeugdcommissie. Hij/zij hoeft niet meer (zoals voorheen gebruikelijk was) te zorgen voor wat lekkers. De jeugdcommissie zal zorgen dat er een lichte broodlunch staat (een krentenbol of eierkoeken en fruit) met water en limonade.

Organisatie Groen: teamcaptaingroen competitie 2

De competitieochtend start in principe om 8.30u/9.00u. In overleg met de teamcaptain van de tegenpartij kan een andere begintijd worden afgesproken, mits er een goede reden is om de vaste starttijd te veranderen. De teamcaptain van Rapiditas Groen legt de nieuwe begintijd voor aan de jeugdcommissie of voorzitter; zij bekijken of er voldoende baancapaciteit is.

De thuisspelende ploeg bepaalt de aanvangstijd.

Elk Groen-team krijgt een teamcaptain toegewezen. De teamcaptain probeert altijd aanwezig te zijn bij de competitiemiddag. Kan hij/zij niet aanwezig zijn, dan draagt de teamcaptain zijn taak tijdelijk over aan een vervanger. De Groen-spelende jeugd moet altijd worden begeleid door personen die op de hoogte zijn van de reglementen en de puntentelling.

De teamcaptain is de contactpersoon tussen jeugdcommissie en de spelers van het eigen Groene team en de tegenstanders. Hij of zij neemt contact op met de tegenpartij als een competitiedag verschoven of afgelast moet worden. Tevens regelt hij of zij de communicatie (whatsapp-groepje) en de competitieroutine (rijschema) met (de ouders van) de eigen spelers en checkt of er barbezetting is of nodig is. De jeugdcommissie is hierbij informatie- en steunpunt.

Het team dat thuis speelt, vult ter plaatse het wedstrijdformulier in. Op ons clubhuis zijn altijd wedstrijdformulieren aanwezig. Bij het invullen heeft u de knltb-pasjes van alle spelers nodig. De volgorde van de spelers en de indeling op sterkte op het wedstrijdformulier is leidend voor de te spelen partijen. Het heeft de voorkeur om te beginnen met de dubbels, afhankelijk van het aantal beschikbare banen op dat moment.

Zijn alle partijen gespeeld? Vul dan alle uitslagen in waarna beide teams het formulier ondertekenen ten teken dat iedereen akkoord gaat met de eindstanden. De teamcaptain vult thuis de stand digitaal in op de knltb-website tenniskids.toernooi.nl waarvoor hij/zij inloggegevens van de jeugdcommissie heeft ontvangen en levert het papieren voorblad (eerste blad) in bij de jeugdcommissie.

Een speler meldt zich af

De spelers zijn tenminste 15  minuten voor aanvang aanwezig. Als kinderen niet kunnen op een van de competitiedagen, dan zorgt (de ouder van) de speler voor een vervanger. Kan hij/zij geen vervanger vinden, dan neemt de teamcaptain deze taak over. Slaagt hij/zij er ook niet in om een vervangende groen-speler te vinden, dan legt hij/zij het probleem voor aan de jeugdcommissie.

Spelregels

Per competitiewedstrijd spelen de kinderen 4 enkelspelen en 2 dubbels. Ze dubbelen altijd met hun eigen teamgenoten. Ze spelen 2 sets om 4 gewonnen games (start op 0-0; officiële telling) met een verschil van 2 gamers (bijv.: 4-2 of 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien er een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijd-tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissende Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast.

Er wordt gespeeld met groene ballen op een volledige baan.

Het weer: regen?

Ook als het regent kan er gespeeld worden. In principe gaat een competitiedag altijd door. Heeft het net geregend? Dan schrijven de wedstrijdregels voor dat er een uur gewacht wordt. De wedstrijdleiding zal dan na dat uur laten weten of de competitie0chtend afgelast moet worden of toch nog kan beginnen (kan worden hervat).

Als de banen op Rapiditas echt niet bespeelbaar zijn, dan ontvangt de teamcaptain hierover bericht. Hij/zij geeft deze informatie door aan de (ouders van de) groen-spelers. De teamcaptain informeert ook de tegenpartij.

Andere toernooitjes, events?

Voor groene spelers worden het hele jaar door open toernooien georganiseerd.  Kijk voor alle toernooien op www.toernooi.nl.