Het mysterie van het kunstwerk ontrafeld

04 mei 2021


Door: Liesbeth Meij

Toeval bestaat niet: op vrijdag 30 april was een aantal klussers bezig met een plaatsje zoeken voor het kunstwerk van Rapiditas, toen plots...

Cas vond dat het kunstwerk, dat vele plekken heeft gehad, buiten, binnen en de laatste jaren enigzins verscholen in de hoek achter de bar, een mooie plek moest krijgen. Iets uit het verleden wat in ere gehouden moest worden! Daarom werd besloten het kunstwerk een mooie plek te geven in de nieuwe toegangshal. Tijdens het ophangen vroegen we ons af waarom het was gemaakt en door wie.

Het hing er nog geen uur of er meldde zich een wat oudere dame met de vraag of ze even naar het kunstwerk mocht kijken. En wat bleek: ze was de maakster! Met een kopje koffie erbij hebben we haar een en ander gevraagd, want we vonden het natuurlijk wel heel bijzonder dat ze nét op dat moment langskwam.

Mevrouw Trudy Wierdsma (82) is kunstenares en was tevens de dochter van de toenmalige voorzitter van Rapiditas. Ook was ze een uitstekende tennisspeelster, want ze speelde in het eerste zondagteam. Na jaren bij de club te hebben gespeeld, kon ze door vele verhuizigingen helaas geen lid meer zijn. Recentelijk is ze weer rondom Nijmegen komen wonen. Ze was vrijdag in de buurt en dacht "laat ik eens kijken of Rapiditas nog bestaat en of mijn kunstwerk er nog hangt... Het zal wel niet". Ze heeft het kunstwerk, een ijzerplastiek, gemaakt toen ze van de kunstacademie in Arnhem afkwam, zo’n 60 jaar geleden. Ter gelegenheid van wat weet ze niet meer precies, maar met een klein rekensommetje is te herleiden dat het waarschijnlijk om het 30-jarig bestaan van de club ging.

We zijn blij met het spontane bezoek van mevrouw Wierdsma. Een hele leuke verrassing op een mooie klusdag! Op bovenstaande foto staat ze voor haar eigen kunstwerk.

Nieuwscategorieën


Reacties

Ieneke van Arnhem-Koelman 19-05-2021 13:59

Toen ik lid werd op 1 april 1964 (mijn ouders en broer Eddie waren al langer lid) was haar vader nog voorzitter, als ik het mij goed herinner. Leuk nu ook te weten waar dat kunststuk vandaan komt, want dat heb ik eigenlijk nooit geweten. (of vergeten !)

Trees van der Harten-Putman 19-05-2021 11:00

Ik ken Trudy Wierdsma goed van vroeger. Woonde bij mij op de hoek en ik was al lid en erbij toen het kunstwerk geplaatst werd.

Trees van der Harten-Putman 19-05-2021 10:57

Ik ken Trudy Wierdsma goed van vroeger. Ben even oud en was erbij en al lid van Rapiditas toen het kunstwerk geplaatst werd.

Willem Huisman 04-05-2021 19:59

Serendipiteit! Prachtig wanneer alles op z'n plek valt.

Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen