Over Rapiditas

Tennisvereniging Rapiditas werd in 1935 opgericht en behoort met 770 leden waarvan 165 jeugdleden – tot de grotere tennisverenigingen van Nederland. Rapiditas is koninklijk goedgekeurd en aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond. De vereniging heeft tot doel  de tennissport te beoefenen, het tennisniveau van haar spelers te verbeteren en tennis als sport te promoten. Aanmelden kun je via deze link.

Tennis voor iedereen, ook rolstoeltennis

Rapiditas is echt een tennisclub voor iedereen: of je nu jong bent of oud, recreatief wil tennissen of een competitiebeest bent, iedereen zal zich thuisvoelen bij onze vereniging. Belangrijk is ook dat we faciliteiten hebben voor rolstoeltennis; de banen zijn speciaal voor rolstoelen toegankelijk gemaakt. Met 12 gravelbanen is er bovendien voor iedereen voldoende plek om deze heerlijke en gezonde buitensport te beoefenen. We hebben tal van commissies die zorgen voor de juiste begeleiding en die de organisatie van evenementen op zich nemen. Op deze site vind je daar alle informatie over, kijk dus gerust even rond.

Prachtig gelegen tennispark en mooi clubhuis

Ons tennispark ligt aan de d’Almarasweg in Nijmegen en grenst aan Landgoed Brakkenstein. Alle 12 banen zijn verlicht, zodat je ook in de avonduren kunt tennissen. Op de dubbele muur achter op het park kun je je tenniskunsten verder bijspijkeren. Onze groundsman zorgt er dagelijks voor dat de banen en het park er fantastisch bijliggen.
Ons clubhuis is vrijwel altijd geopend en onze barbeheerder/gastheer zal je graag ontvangen. Naast drankjes kun je in ons clubhuis op gewone dagen ook kleine hapjes nuttigen en tijdens evenementen zelfs volledige maaltijden. In de ruime kleedkamers kun je je omkleden en na het tennissen lekker douchen.

Seizoen en kleding

Wit was de traditionele kleur voor tenniskleding. Tegenwoordig is vrijwel alles qua kleding toegestaan. Bij Rapiditas hanteren we de regel dat de tenniskleding netjes moet zijn. Dat wil in elk geval zeggen dat je niet in badkleding of met ontbloot bovenlijf op ons park mag rondlopen. Voorts moet het door de KNLTB bepaalde “algemeen aanvaardbare tenniskleding” zijn. Om het gravel te beschermen mag je de banen alleen op met tennisschoenen.
Het tennisseizoen loopt van 1 januari tot 31 december. Normaal gesproken kun je elke dag tennissen tot 23.00 uur, in de weekenden zo lang het licht is. Je kunt op het park banen reserveren met ons afhangsysteem, waar je met je ledenpas toegang tot hebt. In de winter kunnen de banen soms gesloten zijn vanwege vorst en dooi. In de zomer kan een flinke regenbui ervoor zorgen dat de banen onbespeelbaar zijn. Tijdens competitiedagen en toernooien is de speelgelegenheid enigszins beperkt.

Tennislessen

Rapiditas heeft enkele bevoegde tennisleraren permanent in dienst. Iedereen kan tennislessen volgen. De trainers geven elke dag lessen voor elke leeftijd (vanaf 4 jaar) en op elk niveau. Eén van onze trainers is bovendien gespecialiseerd in training aan rolstoeltennissers. Er zijn lessen in de periode april-september en ook in oktober-maart. Voor de jeugd geven de trainers in de winter hun lessen zowel binnen (in “My Healthclub” aan de Marie Curiestraat) als buiten. Wil je training, zorg er dan voor je tijdig in te schrijven. Vanaf ongeveer een maand voordat de lessen beginnen, publiceren we de inschrijfformulieren op deze website. Je vindt ze onder “training”.

Vrijwilligers

Rapiditas heeft 4 medewerkers in vaste dienst. Zij zorgen voor het park, het clubhuis en de trainingen. Alle andere activiteiten, van bestuur tot schoonmaak, voeren vrijwilligers uit.  We hebben gelukkig heel veel vrijwilligers, maar zijn toch elk jaar wel weer op zoek naar nieuwe. Vrijwilligerswerk is altijd gezellig en geeft voldoening. Zeker als nieuw lid kun je de club snel leren kennen als je als vrijwilliger bijvoorbeeld bardiensten gaat draaien of in een commissie deelneemt.  Zonder vrijwilligers kan onze club niet bestaan en daarom hebben we de regel ingesteld dat leden die geen overig vrijwilligerswerk verrichten, verplicht zijn eenmaal in de 2 à 3 jaar een bardienst van ongeveer 3 uur te draaien.

Competitie – toptennis – toernooien

Elk jaar neemt Rapiditas met diverse teams deel aan de competitie van de KNLTB en het district Gelderland. Er zijn heel veel verschillende competities, maar de landelijke zaterdag- en zondagcompetitie is wel de bekendste en sterkste. Wij spelen met ons Eredivisieteam mee in de landelijke top. Ook overige teams spelen op een behoorlijk niveau, waardoor je tijdens de zaterdag- en zondagcompetitiedagen tennis van zeer goede kwaliteit kunt zien op ons park.
We organiseren jaarlijks onze  clubkampioenschappen in diverse categorieën, waaraan elk lid kan deelnemen. Daarnaast organiseren we tal van andere toernooien, waaronder voor recreanten en competitiespelers diverse gezelligheidstoernooien. Sinds 1970 organiseren we in juli het “Open Rapiditas Toernooi”. Topspelers uit Nederland en soms uit het buitenland demonstreren dan hun beste tennis. Spelers als Richard Krajicek en Paul Haarhuis hebben hier in het verleden aan meegedaan en we proberen altijd dergelijke toppers weer naar ons park te lokken. Dit toernooi staat door het niveau, maar ook door de aparte gezellige sfeer hoog aangeschreven bij wedstrijdtennissers en tennisliefhebbers uit het hele land. Voor de talentvolle jeugd organiseren we in de zomervakantie een K4 jeugdtoernooi.

Contributie en spelerspasje

Elk jaar stelt de ledenvergadering de contributie en het entreegeld (voor nieuwe leden) vast. Elk nieuw lid dient de penningmeester te machtigen de verschuldigde contributie via automatische incasso van zijn/haar rekening af te boeken. Met de contributiegelden onderhouden we de banen en het clubhuis, organiseren we toernooien, competities en leuke evenementen. Een deel van de contributie besteden we ook aan trainingen voor de jeugd, zodat deze voor gezinnen betaalbaar blijven, en aan de KNLTB-afdracht en verzekeringen: we hebben een sportongevallen-verzekering en een W.A.-verzekering afgesloten voor onze leden. Tijdens de Algemene Ledenvergadering kunnen leden desgewenst de begroting en het financieel jaarverslag inzien om te kijken  hoe we de binnenkomende gelden verdelen.
Nadat de contributie is afgeschreven, kun je als lid van Rapiditas bij het begin van het seizoen (eind maart) je spelerspasje ophalen bij de bar in het clubhuis. Dit pasje is het lidmaatschapspasje van Rapiditas en van de K.N.L.T.B. Wanneer  je tennist moet je dit pasje bij je hebben. Het pasje is ook nodig om een baan te reserveren via het afhangbord in het clubhuis, of wanneer je competitie of toernooien gaat spelen.