Vrijwilligersbeleid en Bardiensten 2019

Vrijwilligersbeleid 2019

Een paar uurtjes over? Pak aan bij Rapiditas! 

Een vereniging als Rapiditas kan niet bestaan zonder de inzet van haar leden. Uitgangspunt is dat elk senior-lid zich minimaal 6 uur per jaar voor de vereniging inzet. Dat kan op veel manieren zoals het draaien van een bardienst, meehelpen bij het baan- en groenonderhoud of het organiseren van activiteiten. Ben je geïnteresseerd in een bestuurlijke taak dan kun je je beschikbaar stellen voor een commissie of het bestuur.

Maak je voorkeur en wensen kenbaar via het vrijwilligersinventarisatieformulier (VIF).

Mocht een vrijwilligersdienst voor jou niet haalbaar zijn dan kun je op het VIF aangeven dat je kiest voor een participatiebijdrage van €50. Dit laatste geldt niet voor junioren of als je ouder bent dan 70 jaar.

In het kort:

 • Vul het vrijwilligersinventarisatieformulier (VIF) in en geef aan wat je graag zou willen betekenen voor Rapiditas.
 • Vul je vrijwilligersdienst voor 1 maart in via de dienstenplanner . Speel je voorjaarscompetitie dan krijg je via de TC een oproep voor een bardienst tijdens de competitiedagen, clubkampioenschappen en mogelijk een andere activiteit.
 • Bij het ophalen van het ledenpasje eind maart kijken wij of het VIF en de dienstenplanner zijn ingevuld.
 • Voor vragen kun je terecht bij Maureen Völler (verenigingsmanager.tvrapiditas@gmail.com)

Bardiensten 2019

Het clubhuis en de bar zijn enorm belangrijk voor Rapiditas. Dankzij de bardiensten van de leden kunnen we het clubhuis vaker openhouden. Via de dienstenplanner van KNLTB.Club kun je je inschrijven voor de bardiensten. Meer bardiensten draaien mag natuurlijk ook.

Inschrijven voor een bardienst

Om je in te schrijven voor bardiensten zet je de volgende stappen:

1  Ga naar https://mijn.knltb.club/clubs/a6eda99d-4fe6-45de-b006-a410a21aecef

2  Log in met je KNLTB-gegevens (bondsnummer en wachtwoord). Geen account? Klik dan op ’Wachtwoord vergeten‘. Je krijgt dan een nieuw wachtwoord per e-mail.

3 Klik op een beschikbare dienst, aangegeven in het groen, en vervolgens op ‘Inplannen’.

Na het inplannen krijg je een bevestigingsmail. Je krijgt tien dagen en nogmaals een dag voorafgaande aan de bardienst een herinnering. Mocht je onverhoopt niet kunnen, dan zorg je zelf voor een vervanger.

Openingstijden clubhuis 2019 (vanaf 25 maart)

Op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag van 9 -15 uur en op dinsdag van 9 -12 uur tijdens de werkzaamheden van de groundsman en/of groencommissie. Er zijn dan geen barvrijwilligers; drankjes worden zelf afgerekend en de gebruikte vaat dient schoon te worden teruggezet.

Op de doordeweekse dagen is er bardienst van 20.00 – 23.00 uur. De barvrijwilliger sluit in principe het clubhuis. Mochten leden langer willen blijven dan kan dit alleen als men in bezit is van het IVA certificaat (zie instructie verantwoord alcohol schenken) en op de hoogte is van de afsluitprocedure.

Op vrijdagavond en in het weekend is het clubhuis gesloten, behalve tijdens de competitie, toernooien en andere evenementen. De bar wordt dan gerund door barvrijwilligers.

Buiten de openingstijden kan via het invalidentoilet de baanverlichting worden aangezet. In de winterperiode zijn met de ledenpas de kleedkamer en de toiletten bereikbaar via de ingang achteraan het terras.

Barinstructies

Voor met name nieuwe leden/barvrijwilligers wordt 1x per maand instructie gegeven op de dinsdag. Inschrijven voor een (tap)instructie kan via de dienstenplanner. Schrijf je tijdig in, het aantal plaatsen is beperkt! In overleg met Maureen kan er op een ander moment een instructie gevolgd worden.

Een map met uitgebreide instructies vind je onder het verlaagde gedeelte van de bar. De handleiding voor barvrijwilligers kun je ook hier nalezen.

De kassa

We hebben een zeer gebruikersvriendelijke en overzichtelijke kassa. Bekijk alvast het filmpje hoe de kassa werkt: Basis; de optie betalen met je clubpas is nog niet actief.

 

Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Barvrijwilligers doen belangrijk werk. Zij zorgen ervoor dat clubleden na het tennissen nog gezellig samen van een drankje kunnen genieten. Het schenken van alcohol brengt echter grote verantwoordelijkheid met zich mee. De Instructie Verantwoord Alcohol Schenken (IVA) biedt barvrijwilligers de kennis om op een goede manier met die verantwoordelijkheid om te gaan. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in de sportkantine. Tevens geldt er voor 18-25 jarigen een identificatieplicht. Bij twijfel over de leeftijd dien je de leeftijd vast te stellen met een ID. Daarnaast willen we het alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. Bovendien vereist De Drank- en Horecawet dat een barvrijwilliger een instructie verantwoord alcohol schenken (IVA) heeft gevolgd en in het bezit is van een IVA certificaat.

Hoe werkt het?

In de IVA ( www.nocnsf.nl/IVA ) lees je wat een barvrijwilliger moet weten om verantwoord alcohol te kunnen schenken. Als je die informatie hebt gelezen en bekeken, wordt je kennis getoetst aan de hand van twintig vragen. Het lezen van de tekst en het maken van de test kost ongeveer 20 minuten. Je kunt de test zo vaak maken als je wilt, wanneer je 16 vragen goed hebt beantwoord slaag je voor de test.

Voor het maken van de test klik je HIER maar lees eerst even het onderstaande door:

Om er voor te zorgen dat een certificaat met de juiste gegevens naar jou wordt verstuurd vul je jouw gegevens in.

Vul in e-mailadres barverantwoordelijke: m_voller@yahoo.com, naam bar-verantwoordelijke: TV Rapiditas. Bij e-mailadres ondernemingsdossier (indien bekend) hoef je niets in te vullen.

Na het maken en slagen van de test zal er automatisch een certificaat op jouw naam naar jou en de vereniging worden verstuurd. De barverantwoordelijke print jouw certificaat uit en bewaart het in een map in de kantine. Deze map dient getoond te kunnen worden bij controle door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

Huishoudelijk reglement

Het huishoudelijk reglement bevindt zich in de map voor de barvrijwilliger.

Huishoudelijk reglement bar 

 1. Een barvrijwilliger dient in het bezit te zijn van het IVA certificaat. 
 1. Alcoholische dranken worden pas vanaf 13.00 uur geschonken. Na 1.00 uur mag er geen alcohol meer worden geschonken.
 1. Er worden geen alcoholische dranken verstrekt aan personen onder de 18 jaar. Bij twijfel over de leeftijd is de barvrijwilliger bevoegd naar een legitimatiebewijs te vragen. Het vaststellen van de leeftijd is verplicht bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar.
 1. Indirecte alcoholverstrekking is niet toegestaan. Met andere woorden geen alcohol voor ouderen, wanneer drank bedoeld is voor jongeren onder de 18 jaar.
 1. Er wordt geen alcohol geschonken aan personen in aangeschoten toestand dan wel personen die agressief of ander normafwijkend gedrag vertonen. Deze personen kunnen door de dienstdoende leidinggevende of barvrijwilliger uit de kantine worden verwijderd.
 1. Zelf meegebrachte alcoholische dranken worden niet getolereerd in het clubhuis en op het terras.
 1. Wanneer 25% van de aanwezigen jonger is dan 18 jaar, wordt er geen alcohol geschonken.
 1. De leidinggevende of barvrijwilligers drinken geen alcohol gedurende hun bardienst.
 1. Alleen de leidinggevende en dienstdoende barvrijwilliger(s) is (zijn) bevoegd zich achter de bar te bevinden.
 1. De EHBO-kast is te vinden in de keuken (in de buurt van de magnetron). De AED (bij hartstilstand) hangt bij de keldertrap achter de keuken.
 1. Er wordt met drie kleuren schoonmaakdoekjes gewerkt: blauw te gebruiken voor de bar, roze voor de tafels binnen en buiten op het terras, geel in de keuken.
 1. Om 23:00 uur gaat de verlichting op de banen uit en om 24:00 uur wordt de bar gesloten; op vrijdagen en in het weekend gelden andere sluitingstijden.
 1. Onder de bar ligt een groene klapper met een uitgebreide handleiding voor barvrijwilligers alsmede gegevens voor betreffende controlerende instantie welke op hun verzoek getoond moet worden door de leidinggevende of de barvrijwilliger. De leidinggevende kan, indien nodig, altijd gebeld worden.