Competities senioren

Rapiditas is er voor recreanten en voor wedstrijdtennissers. Maar ook recreanten vinden het natuurlijk leuk om af en toe wedstrijden te spelen. De KNLTB heeft een zeer uiteenlopend aanbod in competities, zodat er eigenlijk altijd wel een competitie is die bij je past. In grote lijnen kun je die competities verdelen in voor- en najaarscompetities. Daarbinnen zijn er tegenwoordig vrijwel op elke dag competities, zowel gemengd, als voor alleen heren of dames. De meest fanatieke wedstrijdspelers, die vaak ook een hoog niveau hebben en waartoe ook veel goede jeugdspelers behoren, spelen hun wedstrijden in de voorjaarscompetitie op zondag en zaterdag. De toptennissers in de hoogste klasse, de Eredivisie, waar ons eerste team ook in speelt, spelen doorgaans in het weekend en doordeweeks.  Meer recreatieve spelers en ook veel veteranen spelen op vrijdag of woensdag en op dinsdag en donderdag zijn er damescompetities. De beginnende jeugd speelt op woensdagmiddag.

Niveau en ranking

Rapiditas wil graag iedereen competitie laten spelen. Qua speelsterkte is dat ook mogelijk. De competities zijn verdeeld in diverse klassen, waaruit je kunt promoveren of degraderen. Je speelsterkte bepaalt doorgaans welk competitieniveau voor je geschikt is, zodat je altijd tegen tennissers met redelijk gelijkwaardig niveau speelt van andere verenigingen. Die speelsterkte, ook wel ‘ranking’ genoemd, staat op je spelerspasje. Als je begint ‘ben je een 9’. Ben je heel goed, dan ben je een 2 of zelfs een 1. De internationale Nederlandse toptennissers scoren zelfs onder de 1.Het is een ‘dynamisch speelsterkte systeem’, dat wil zeggen, dat je speelsterkte telkens mee verandert met je resultaten. Win je een wedstrijd van een speler die net zo hoog gerankt is of hoger, dan verbeter je je ranking. Verlies je, dan gaat je ranking omlaag. De KNLTB verwerkt alle competitie- en toernooiuitslagen vrijwel direct nadat ze binnenkomen en via de website Mijn KNLTB kun je altijd je ranking volgen. Meer informatie over speelsterkte en de berekeningen kun je vinden op de website van de KNLTB.

Competitie spelen? Meld je tijdig aan.

Qua speelgelegenheid is het helaas niet altijd mogelijk om iedereen competitie te laten spelen. We hebben weliswaar 12 tennisbanen, maar om de competitiedagen goed te laten verlopen moet per team zo’n 1,3 tennisbaan beschikbaar zijn. De Technische Commissie deelt eerst de wedstrijdspelers in de hoogste competitieteams in. Vervolgens kijkt de commissie naar de ruimte die er is voor overige teams en wie zich daarvoor aangemeld hebben. Afhankelijk van het soort competitie spelen er minimaal 4 spelers in een team en doorgaans is dat 6 of meer. Maar dan nog is het niet mogelijk elke speler die dat wil in een team onder te brengen. Je kunt je aanmelden voor een competitie door een formulier in te vullen, dat enkele maanden voordat de competitie van start gaat op deze website gepubliceerd wordt. Doe dit wel tijdig, want zoals gezegd is het aantal plaatsen beperkt.

Meer informatie

Wil je meer informatie, stuur dan een e-mail aan onze technische commissie: [email protected].