Trainingen rolstoeltennis

Als je in een rolstoel zit kun je bij Rapiditas prima beginnen met tennissen. Tennissen is een heerlijke buitensport en rolstoeltennis is bij uitstek een sport die je elke dag kunt beoefenen, zonder telkens tegen ‘onmogelijkheden’ aan te lopen. Je komt naar de club, reserveert je baan en je kunt aan de slag. Onze banen zijn prima toegankelijk met een rolstoel en we hebben natuurlijk in het clubhuis alle nodige voorzieningen. We hebben zelfs een tennisrolstoel in het clubhuis voor je klaarstaan die je kunt gebruiken totdat je een eigen stoel hebt.

Promotie rolstoeltennis

Onze trainster Mirella ter Horst heeft een speciale applicatiecursus bij de KNLTB gevolgd om rollers te trainen. Zij kan je dan ook alle facetten van de sport leren. Rapiditas wil echt het rolstoeltennis in Nijmegen en omgeving promoten en rolstoelers laten deelnemen in competities en clubtoernooien. In 2013 hebben we daarom een rolstoeltennistoernooi georganiseerd, waarbij olympisch kampioene – en lid van onze vereniging – Marjolein Buijs een demonstratiewedstrijd heeft gespeeld. We hebben momenteel een kleine 20 rolstoeltennissers als lid, maar we willen dat uitbreiden tot 50. De huidige spelers lopen uiteen van beginners tot gevorderden en zelfs spelers die op nationaal en internationaal niveau hun wedstrijden spelen.  

Wie spelen rolstoeltennis?

Om deel te kunnen nemen aan rolstoeltenniswedstrijden, moeten spelers een substantiële beperking hebben in het gebruik van één of twee onderste ledematen. Er is dus sprake van een diversiteit aan handicaps die maakt dat je op een rolstoel bent aangewezen om te kunnen sporten. Er zijn tennissers met een dwarslaesie, amputatie, spierziekte, spasme, posttraumatische dystrofie, gewrichtsslijtage etc. In wedstrijdverband wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende beperkingen die de spelers hebben. Je wordt óf bij de dames óf bij de heren ingedeeld in verschillende speelsterktes en niet op basis van je handicap. Er is echter een uitzondering: spelers in de quad-divisie zijn beperkt in tenminste drie ledematen. Mannen en vrouwen komen in deze divisie tegen elkaar uit. Een handicap die veel voorkomt in de quad-divisie is de cervicale dwarslaesie. Er is dan sprake van uitval van functie in de romp, benen en armen. De spelers die krachtverlies hebben in hun handen bevestigen hun racket aan hun hand met behulp van sporttape en kunnen zo nog op een goed niveau tennissen.

Enthousiast geworden?

Ben je rolstoeltennisser of wil je leren tennissen in een rolstoel en lid worden, dan kun je je gewoon aanmelden via het aanmeldingsformulier. Wil je meer informatie, dan kun je altijd een e-mail schrijven aan een van onze trainers: [email protected].

Jeugd Join the Club

In 2015 is TV Rapiditas, in samenwerking met de Esther Vergeer Foundation, gestart met het opzetten van het project Join the Club. Doel van dit project is om kinderen met een lichamelijke beperking op een structurele manier te laten sporten bij een sportvereniging in de buurt. Rapiditas sluit zich graag aan bij deze doelstelling. Rapiditas heeft de ambitie om het aantal jeugdige rolstoeltennissers in de komende 3 jaar uit te breiden naar minimaal 12 spelers. TV Rapiditas richt zich met het rolstoeltennisaanbod voor de jeugd op kinderen tussen de 6 en 18 jaar met een (enkelvoudige) lichamelijke beperking die in (de omgeving) van Nijmegen wonen. Alle kinderen die enigszins in staat zijn om in een rolstoel of aangepast te tennissen zijn van harte welkom. Naast de Esther Vergeer Foundation wordt het rolstoeltennis voor de jeugd ook financieel gesteund door het Fonds Gehandicaptensport.