Bespeelbaarheid banen in het winterseizoen

30 november 2023


Door: Park commissie

Om de banen ook deze winter weer goed te laten doorkomen, blijft het belangrijk om er op de juiste wijze mee om te gaan. Hoe beter iedereen zich daaraan houdt, hoe vaker we de banen kunnen gebruiken en hoe fijner het spelen gaat.

Wil je weten hoe jij ervoor kunt zorgen dat ook in de winterperiode de banen optimaal bespeelbaar blijven? Check dan de volgende regels:

  • Op bevroren banen mag je tennissen. Kijk wel uit, want het kan glad zijn. 
  • Ga niet tennissen bij sneeuw, ijzel of opdooi
  • Bij vorst bevriest ook de lavalaag. De lavalaag houdt water vast, die dan dus bevroren is. Bij opdooi ontdooit eerst de toplaag, je ziet dan vaak ook plassen staan terwijl het helemaal niet geregend heeft. Omdat de lavalaag nog bevroren is kan het dooiwater van de toplaag niet weg en wordt de toplaag zacht en papperig. Dit is het geval als je wegzakt in de gravel, dat is de befaamde voetafdruk die je wel eens ziet als leden toch de baan op gaan.. 
  • Na opdooi altijd eerst beoordelen of de banen bespeelbaar zijn. Ze zijn niet bespeelbaar wanneer een duidelijke voetafdruk zichtbaar is en wanneer bij druk vochtafzetting optreedt. 
  • Na opdooi is het wachten op het moment dat alle lagen vorstvrij/ontdooid zijn, het dooiwater wegzakt en de baan verder kan opdrogen. Meestal moet er eerst onderhoud worden gepleegd omdat ook de lijnen na vorst en opdooi los komen te liggen.
Check eerst de website voor eventuele meldingen over de bespeelbaarheid van de banen voordat je gaat tennissen of een reservering plaatst. 

Nieuwscategorieën