Eredivisie: Nabeschouwing speeldag 7 Rapiditas handhaaft zich in de eredivisie!

07 juni 2019


Van: Tennis.nl

De laatste speeldag in de reguliere competitie van de Eredivisie Gemengd zit er op. Op het menu stond onder meer een kraker tussen koploper Naaldwijk en nummer twee Leimonias. De strijd om het laatste ticket voor de play-offs werd pas in de laatste partij beslist.

Naaldwijk – Leimonias 5-3
Dat Naaldwijk en Leimonias zich zouden plaatsen voor de play-offs stond voorafgaand aan deze ontmoeting wel vast. Maar het belang om op plaats één of twee te eindigen was groot in verband met de loting voor de duels tijdens het finaleweekend.

Het ongeslagen Leimonias kwam op bezoek in Naaldwijk goed uit de startblokken. Elitsa Kostova en Katerzyna Piter zorgden voor twee punten door beiden hun enkelspel te winnen. Kostova was in drie sets te sterk voor Sviatlana Pirazhenka en Piter gunde Michaëlla Krajicek slechts vier games.

De marge van twee punten bleef na de herensingles overeind. Robin Haase zorgde voor een winstpunt door namens Naaldwijk te winnen van Zizou Bergs. Ryan Nijboer zette vervolgens thuisspeler Sebastian Fanselow via een matchtiebreak opzij, waardoor er na de vier singles een 1-3 tussenstand in het voordeel van Leimonias op het formulier stond.

Naaldwijk kwam langszij door zowel het dames- als herendubbel te winnen. Het duo Krajicek/Boeykens was met twee punten verschil in de matchtiebreak net iets beter dan Ivakhenko/Piter. Haase en Arko Zoutendijk klaarde de klus in straight sets tegen Bergs en Bart Stevens.

Sels en Krajicek profiteerden in het gemengddubbel van een opgave aan de kant van Leimonias, waarna Fanselow en Boeykens er een overwinning voor de thuisploeg uit het vuur wisten te slepen door het mixduo Stevens/Visscher te verslaan.

Door de comeback van 1-3 naar 5-3 sluit Naaldwijk de reguliere competitie af als koploper. Dat betekent dat het in de halve finale opneemt tegen de nummer drie of vier in de eindstand. Leimonias zakte door de eerste nederlaag van de competitie naar de derde stek en kan vrijdagochtend bij de loting opnieuw aan Naaldwijk worden gekoppeld.

Lexence Zandvoort – De Metselaars 5-3
Het team van Lexence Zandvoort had als doelstelling om de play-offs te bereiken. Het finaleweekend wordt immers op de banen van de Noord-Hollandse kustplaats gehouden. Die doelstelling was voorafgaand aan de laatste speelronde bereikt, maar de Zandvoorters wilden graag als eerste of tweede eindigen om zodoende geplaatst te zijn bij de loting voor de halve finale.

Winst tegen het lager geklasseerde De Metselaars zou volstaan voor Lexence Zandvoort om minimaal tweede te worden. Ondanks een 2-0 voorsprong, door zeges van Cindy Burger op Eva Vedder en Arianne Hartono op Janneke Wikkerink, werd het toch nog een spannende dag. Jesper de Jong speelde ijzersterk tegen thuisspeler Yannick Mertens en Roy de Valk verraste Botic van de Zandschulp, waardoor het weer gelijk stond na de herenenkelspelen.

Dubbelspecialiste Danielle Harmsen en Quirine Lemoine lieten in het damesdubbelspel geen spaan heel van het koppel Vogelsang/Geurts. In het mannendubbelspel werd er fel gestreden en moest een matchtiebreak de beslissing brengen. Het thuisduo Griekspoor/Van de Zandschulp was met 10-8 net iets beter dan jongelingen De Jong en Michiel de Krom.

Het eerste mixeddubbel van Mertens en Hartono tegen De Krom en Vogelsang leverde het vijfde en winnende punt op voor Lexence Zandvoort. Dat de tweede mix werd gewonnen door De Metselaars was alleen voor de statistieken van belang.

Lexence Zandvoort verzekerde zich van de tweede plaats en ontloopt koploper Naaldwijk in ieder geval in de halve finale. Het team van De Metselaars bleef door het verlies staan op plek zes.

Leeuwenbergh – Rapiditas 5-3
Leeuwenbergh begon de laatste speelronde op plaats vier, wat recht gaf op deelname aan de play-offs. Het gat met nummer vijf Schoonderbeek Bouw ALTA was een comfortabele drie punten. Met een ontmoeting tegen het laag geklasseerde Rapiditas zag het er op voorhand goed uit voor de club uit Den Haag. Toch werd het aan het einde van de dag spannend wie het laatste ticket voor het finaleweekend greep.

De dames van Leeuwenbergh hadden in het enkelspel niets in te brengen tegen hun seksegenoten uit Nijmegen. Lara Salden verloor van Polina Leykina en Malena Helgo ging onderuit tegen Chayenne Ewijk.

De Belgische mannen van de thuisclub repareerden de opgelopen achterstand. Jeroen Vanneste versloeg Igor Sijsling en Niels Desein won van Mick Veldheer.

Omdat concurrent Schoonderbeek Bouw ALTA foutloos bezig was tegen Salland/Bouwmanagement Monel wist Leeuwenbergh dat het moest scoren in de dubbels. Het koppel Karregat/Wensveen was in straight sets te sterk voor Ewijk/Wacanno. Het ingespeelde duo Pel/Arends had drie sets nodig om zich te ontdoen van Sijsling/Niesten.

Doordat Leeuwenbergh ook het eerste gemengddubbel tussen Vanneste/Helgo en Niesten/Wacanno wist te winnen, waren de benodigde vijf punten in de tas. Dat het tweede mixeddubbel werd opgegeven deed er niet meer toe. Leeuwenbergh zou als vierde eindigen en daarmee een plaats in het finaleweekend bemachtigen.

Schoonderbeek Bouw ALTA – Salland/Bouwmanagement Monel 8-0
Schoonderbeek Bouw ALTA wist dat het op de laatste speeldag de maximale score moest halen om nummer vier Leeuwenbergh eventueel te kunnen achterhalen.

Het team uit Amersfoort bleef foutloos tegen de nummer laatst. Raluca Serban, Nina Kruijer, Alban Meuffels en Nick van der Meer verloren zelfs geen set in hun individuele optredens tegen respectievelijk Annelou Nab, Marwa Hakimi, Stephan Gerritsen en Maikel Borg.

Ook alle dubbelcombinaties leverden winst op voor Schoonderbeek Bouw ALTA, waardoor de maximale score van 8-0 werd bereikt. Toch bleek het niet genoeg om voorbij Leeuwenbergh te geraken. Beide teams behaalden 31 punten, waardoor het onderlinge resultaat moest uitmaken wie hoger op de ranglijst zou eindigen. Op de tweede speeldag werd het 4-4 tussen Leeuwenbergh en Schoonderbeek Bouw ALTA, maar omdat Leeuwenbergh één set meer had gewonnen, zijn zij de winnaars en plaatste de ploeg uit de Hofstad zich voor het finaleweekend. Salland Bouwmanagement Monel degradeerde door de nederlaag naar de Hoofdklasse.

EINDSTAND

1. Naaldwijk – 38 punten (play-offs)
2. Lexence Zandvoort – 37 punten (play-offs)
3. Leimonias – 35 punten (play-offs)
4. Leeuwenbergh – 31 punten (play-offs)

5. Schoonderbeek Bouw ALTA – 31 punten
6. De Metselaars – 22 punten
7. Rapiditas – 16 punten
8. Salland/Bouwmanagement Monel – 13 punten (gedegradeerd)

Nieuwscategorieën