“Fucking gay” is echt niet oké

13 oktober 2019


Door: Resie Hoeijmakers

Vooral geïrriteerd, maar toch ook wel geschokt door de actualiteit, besloot ik onlangs me voor de goede zaak in te zetten. Ik vond dat ik iets moest doen toen ik de uitspraak van Johan Derksen bij Veronica Inside voorbij zag komen waarin hij stelde dat homo’s die niet uit de kast komen geen karakter hebben.

Derksen deed die uitspraak naar aanleiding van een brandbrief van twee jonge homoseksuele supporters aan de KNVB, waarin zij hun beklag deden over het gegeven dat er geen stadionbezoek voorbijgaat zonder dat hun geaardheid in negatieve zin voorbijkomt. Je zal maar vijftien jaar zijn, in een voetbalteam zitten en worstelen met je geaardheid: dan helpen dit soort foute opmerkingen van een bekende voetbalanalyticus echt niet.

Ook recent uitgebrachte cijfers van het Mulier Instituut, waaruit blijkt dat de helft van de voetballers het normaal lijkt te vinden als iemand voor homo of mietje wordt uitgescholden, vind ik schrijnend. Net als dat een kwart van de voetballers aangeeft dat in zijn sportgroep regelmatig grappen of negatieve opmerkingen worden gemaakt over homoseksualiteit. Ook ik, dan wel niet in het voetbal, maar op de tennisbaan, heb zo’n teamgenoot die alles en iedereen wat niet naar zijn zin is voor homo, gay of mietje uitmaakt. Ik besloot op bescheiden schaal iets aan dit probleem te doen. Nadat hij zijn mislukte backhand alweer voor “fucking gay” had uitgemaakt, sprak ik hem daarop aan. Ik zei dat ik zijn opmerking bijzonder beledigend vond, zeker gezien het niveau van zijn backhand. Hij moest lachen, zei dat hij het niet zo bedoelde en beloofde plechtig het nooit meer te doen. Inmiddels is hij overgestapt naar ziektes en vrouwelijke lichaamsdelen. Ook niet precies wat ik voor ogen had, maar ach, je moet ergens beginnen. In elk geval is onze vereniging een klein stukje homovriendelijker geworden, iets wat ik ook de voetbalwereld van harte toewens.

Resie Hoeijmakers is junior onderzoeker bij het Mulier Instituut en houdt zich onder andere bezig met onderzoek op het gebied van diversiteit en sportverenigingen.

Nieuwscategorieën


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht
Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen