Nieuw Groundsmen Team aan de slag

21 april 2019


Sinds september kent Rapiditas een nieuw team in de gelederen: het Groundsmen Team Rapiditas! De groundsmen verzorgen -in samenhang met TopCourt- alle onderhoud aan onze tennisbanen. Dit is veel meer werk dan je zou denken (zie niet-volledige opsomming hieronder). Het gaat om een team dat louter uit vrijwilligers bestaat en die het twee-/driekoppige oude team (Frank, Jöran en later Wim; bedankt mannen voor de bewezen diensten in de afgelopen jaren!) aflost. De vereniging zat even met een paar handen in het haar: wat nu? Er werd een oproep geplaatst om deel te nemen aan dit nieuwe team en tot verbazing van het Rapiditasbestuur waren er in eerste instantie wel negen mensen die zich hiervoor opgaven en die gezamenlijk nu de banen onderhouden.

Het team

Het nieuwe groundsmen team bestaat uit (opsomming in willekeurige volgorde):
 1. Bas Roeleveld
 2. Eric Nordbeck
 3. Jeroen Stapel
 4. Jos Verest
 5. Wim Busink
 6. Marco Labordus
 7. Martijn van Beek sr.
 8. Stef  Hoogveld
 9. Ton Hom
 10. Eline Vervoorn
Een aantal hiervan heeft een vaste ochtend waarop het actief is, anderen kunnen zich niet vastleggen op een vast moment in de week en zijn soms voor beperkte tijd inzetbaar. Eline Vervoorn is onze nieuwste aanwinst voor zo'n kortere periode. Na afloop van haar 3-uurs inzet als vrijwilliger voor Rapiditas wilde zij graag mee werken in het Groundsmen Team Rapiditas. Ze noemt het een Zen-activiteit die zij graag voortzet. En zo is het maar net. Lekker buiten aan de slag, je concentreren op het werk dat voor je ligt en de rest lekker even vergeten. Zen-zoekers worden van harte aangemoedigd om zich aan te melden bij dit geheel nieuwe Groundsmen Team Rapiditas! Voel jij je aangesproken?

Werkzaamheden
 
Wat doet het groundsmen-team zoal?
 • Bladafval en beukenootjes verwijderen van de banen
 • Wekelijks minstens twee keer krassen van de banen (dit is om het gravel een open structuur te geven waardoor het niet inklinkt en hard wordt)
 • Kuilen egaliseren (vooral rond baseline)
 • Met regelmaat extra gravel aanbrengen rond baseline
 • Lijnen leggen (als deze omhoog zijn gekomen)
 • Netten ophangen
 • Met hand sproeien waar nodig ('s nachts wordt er elke nacht gesproeid om vooral de 10 cm dikke lavalaag die onder de 3 cm dikke gravel laag ligt, goed vochtig te houden omdat anders het gravel uitdroogt)
 • Prullenbakken legen
 • Waterslangen klaarleggen
 • Bankjes in elkaar schroeven
 • Vlaggen hijsen / in vlaggenstokhouders plaatsen
 • Nieuwe haken ophangen voor sleepnetten
 • Sleepnetten op juiste wijze ophangen (zie hieronder)
 • Onderhoud materialen
Ophangen sleepnetten

In tegenstelling tot de vorige jaren, zijn er op alle banen nu twee haken waar je het sleepnet aan kunt ophangen. Dit vergt wat aanpassingsvermogen van een ieder van jullie want wij willen jullie vragen om de sleepnetten nu anders op te gaan hangen: Niet meer met het koord aan 1 haak, maar met de balk (ja, echt: deze moet je nu na een slopende wedstrijd zien op te tillen!) over de 2 haken te hangen. Zorg ervoor dat het net recht afhangt. En voor mensen die bang zijn voor vieze handen: Rapiditas biedt je schoon water aan om je handen nadien af te spoelen bij het watertappunt buiten of op de toiletten :)

Je zou het ophangen van de sleepnetten kunnen zien als een dankbetuiging aan het Groundsmen Team Rapiditas, want als er met de trekker op de banen wordt gereden om bijvoorbeeld te krassen, dan liggen de netten niet meer hinderlijk op de baan en hoeven de groundsmen deze niet meer van de grond te tillen. Wij zijn ook niet meer de jongsten!
 
Maar los van de toegenomen senioriteit van het Groundsmen Team Rapiditas: veel belangrijker is dat de houten balk niet meer op de grond ligt en in de nacht drijfnat wordt van de baanberegening of de natuurlijke regen omdat dit de houdbaarheid van de balken niet ten goede komt. En raar maar waar (dit hebben we geleerd van TopCourt): de balk is een belangrijker onderdeel van het sleepnet dan het net zelf! Als je namelijk in een carre-vorm de baan veegt, herverdeel je het gravel en veeg je heel kleine kuiltjes met wat geluk zelf dicht. Er is dus ook geïnvesteerd in nieuwe balken, van die lekkere zware;). Help je ons deze in goede staat te houden? Top!

In de foto bovenaan dit artikel kun je zien hoe de sleepnetten dienen te worden opgehangen.
 
Sponsor gezocht

Wij zoeken nog een shirt-sponsor voor ons nieuwe Groundsmen Team Rapiditas. Commerciële partijen worden van harte uitgenodigd te reageren via [email protected].

Nieuwscategorieën