Nieuwe duurzame CV-combiketel geïnstalleerd

07 juli 2020


Door: Rob Centen (Bouwgroep)

Na 11 jaar trouwe dienst heeft onze CV-ketel het begeven. Er moest een nieuwe komen. Er is gekozen voor een nieuwe CV-combiketel (op gas), gecombineerd met een elektrische boiler, waarvoor de zonnepanelen worden ingezet.

In januari 2009 is er bij de grote renovatie een nieuwe CV-combiketel (op gas) met een ingebouwde boiler van 80 liter gekomen. Deze verwarmingsketel is toen door Rob Centen en Nol Frank geïnstalleerd en heeft het nu begeven. 

Gezien wij op het dak van het clubhuis vorig jaar een 70 tal zonnepanelen hebben laten plaatsen, hebben we gekeken of we hier nog meer rendement uit kunnen halen. We wekken met deze panelen meer elektriciteit op dan we zelf gebruiken voor het clubhuis. De overtollige elektriciteit leveren we terug op het elektriciteitsnet. Voor de vervanging van de oude CV-ketel hebben we nu gekozen om een nieuwe CV-combiketel (op gas), gecombineerd met een elektrische boiler. De warmwatervoorziening voor de douches wordt nu verzorgd door een elektrische boiler van 150 liter. Deze boiler warmt het water overdag, tijdens de zonuren, op tot 80 graden Celsius. Als tijdens het gebruik van de douches (op piek momenten) het warme water in de boiler te ver in temperatuur daalt, neemt de CV-ketel de warmwatervoorziening over, zodat de douches blijven werken. Op deze manier besparen we gas die we anders voor de warmwatervoorziening zouden moeten gebruiken. De elektriciteit voor de boiler wekken we tenslotte zelf op!

Om de kosten voor het installeren zo laag mogelijk te houden voor onze vereniging hebben we een aantal werkzaamheden zelf uitgevoerd. Vooruitlopend op de aanstaande renovatie van het clubhuis hebben we de nieuwe CV-ketel alvast verplaatst.

De oude ketel hing in een kast in de kleedkamers van de heren. In de verbouwingsplannen is de opstelling van de nieuwe toestellen hier niet meer gewenst. De nieuwe CV-ketel en elektra boiler hangen nu in de naast gelegen ruimte (het tractorhok). Dit wordt later een aparte CV-ruimte met toegangsdeur vanuit de kantine.

Om het mogelijk te maken dat de toestellen hier konden worden geplaatst, moesten er een aantal voorzieningen worden aangebracht. Zo was er bijvoorbeeld geen rioleringaansluiting aanwezig. Met hulp van Harrie van den Heuvel hebben we een nieuwe afvoerleiding aangebracht en aangesloten op de riolering in de grond. Tevens zijn er een aantal waterleidingen verplaatst naar de nieuwe ruimte. Ook is er een nieuwe dakdoorvoer geplaatst voor de afvoer van verbrandingsgassen en luchttoevoer van de CV-ketel. Alle noodzakelijke leidingen zijn nu aanwezig in de nieuwe opstellingsruimte.

Aangezien de onderhoudscontracten voor de bestaande CV-ketel waren ondergebracht bij installatiebedrijf Kemkens, is met hen overeengekomen dat zij de toestellen zouden leveren en plaatsen. De monteurs van Kemkens hebben het vakkundig geïnstalleerd.

Gezien de capaciteit van de elektra boiler (3000 W) was het noodzakelijk hiervoor een aparte elektra groep aan te brengen met schakeling via een tijdklok. Deze werkzaamheden zijn inmiddels ook uitgevoerd door Rademakers B.V. Gijs Rademakers is ook lid bij onze vereniging.

Met deze nieuwe installatie denken we de verwarming van de kleedkamers en de warmwatervoorziening voor de doucheruimten de komende jaren goed voor elkaar te hebben!

Hierboven wat foto's in chronologische volgorde.

Nieuwscategorieën


Reacties

Ton Hom 18-07-2020 10:59

Goed bezig. Mooi voorbeeld van samenwerking van vrijwilligers en professionals binnen de club. Op naar een mooi clubhuis. 💪👏👏

Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen