Vrijwilligersbeleid en barregels

Vrijwilligersbeleid

Rapiditas: iedereen draagt een steentje bij!

Rapiditas drijft grotendeels op de inzet van de leden. Dat zorgt niet alleen voor het voortbestaan van de club maar ook voor saamhorigheid, betrokkenheid, leuke contacten, positieve energie en veel dankbare tennissers! Rapiditas doet daarom een beroep op alle leden van 18 - 70 jaar om zich minimaal 6 uur per jaar in te zetten voor de club! Dit kan op allerlei manieren.

  • Zorg jij graag voor een gastvrij onthaal van leden of bezoekers? Schrijf je dan in voor een bardienst. 
  • Werk je liever in de buitenlucht? Help dan mee met het groenonderhoud of lever een bijdrage aan een perfecte conditie van onze gravelbanen. 
  • Wil je meedenken over lange-termijnplannen, wordt dan lid van een commissie of zelfs bestuurslid! 

Het kan allemaal bij Rapiditas! Laat via het vrijwilligersinventarisatieformulier (VIF) weten welke klus jij zou willen klaren en welke kwaliteiten je in huis hebt. Zo kunnen we vraag en interesse nog beter op elkaar afstemmen. 

Via de dienstenplanner op de website van Rapiditas of de clubapp kun je eenvoudig een dienst inplannen. Voor elke dienst krijg je 3 punten en bij minimaal 6 punten heb jij jouw steentje bijgedragen. Meer mag natuurlijk altijd! 

Lukt het je niet om tijd vrij te maken voor een vrijwilligersdienst dan kun je kiezen voor de participatiebijdrage (€60). Dit kun je kenbaar maken op het VIF. 

Inschrijven voor een vrijwilligersdienst

Via de Dienstenplanner van KNLTB.Club kun je je inschrijven voor vrijwilligersdiensten, dat doe je als volgt:

  1. Klik op deze website rechtsboven op 'Mijn Club' of download de KNLTB ClubApp
  2. Log in met je KNLTB-gegevens (bondsnummer en wachtwoord). Geen account? Klik dan op ’Wachtwoord vergeten‘. Je krijgt dan een nieuw wachtwoord per e-mail.
  3. Klik via de website op 'Diensten' of via de app of 'Dienstenplanner'
  4. Kies een beschikbare dienst, aangegeven in het groen, en klik vervolgens op ‘Inplannen’. Na het inplannen krijg je een bevestigingsmail. Je krijgt tien dagen en één dag voorafgaande aan de vrijwilligersdienst een herinnering. Mocht je onverhoopt niet kunnen, dan dien je zelf zorg te dragen voor een vervanger.  

Barinstructies

In overleg met Maureen kunnen nieuwe leden/barvrijwilligers een barinstructie krijgen. Wil je graag een barinstructie volgen stuur dan een bericht naar Maureen. De barhandleiding met uitgebreide instructies vind je in de bovenste lade onder de bar. Een link naar de handleiding vind je ook in de bevestigings- en herinneringsmail van de bardienst. 

Openingstijden bar

De bar is doorgaans geopend van maandag t/m donderdag van 20-23 uur. Tijdens activiteiten zoals de competitie en toernooien is de bar altijd geopend, afhankelijk van de start en eindtijden. Overdag is er geen bardienst maar geldt er zelfbediening, mits de bar geopend is door de verenigingsmanager of een aangewezen vrijwilliger. 

Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Barvrijwilligers doen belangrijk werk. Zij zorgen ervoor dat clubleden na het tennissen nog gezellig samen van een drankje kunnen genieten. Het schenken van alcohol brengt echter grote verantwoordelijkheid met zich mee. De Instructie Verantwoord Alcohol Schenken (IVA) biedt barvrijwilligers de kennis om op een goede manier met die verantwoordelijkheid om te gaan. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in de sportkantine. Tevens geldt er voor 18-25 jarigen een identificatieplicht. Bij twijfel over de leeftijd dien je de leeftijd vast te stellen met een ID. Daarnaast willen we het alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. Bovendien vereist De Drank- en Horecawet dat een barvrijwilliger een instructie verantwoord alcohol schenken (IVA) heeft gevolgd en in het bezit is van een IVA certificaat.  

IVA certificaat behalen

In de IVA lees je wat een barvrijwilliger moet weten om verantwoord alcohol te kunnen schenken. Als je die informatie hebt gelezen en bekeken, wordt je kennis getoetst aan de hand van vijftien vragen. Het lezen van de tekst en het maken van de test kost ongeveer 20 minuten. Je kunt de test zo vaak maken als je wilt, wanneer je 12 vragen goed hebt beantwoord slaag je voor de test. De test maak je hier.

Na het maken en slagen van de test zal er automatisch een certificaat op jouw naam naar jou worden verstuurd. Stuur deze ook naar [email protected] De barverantwoordelijke print jouw certificaat uit en bewaart het in een map achter de bar. Deze map dient getoond te kunnen worden bij controle door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).  

Huishoudelijk reglement

Het huishoudelijk reglement bevindt zich in de map voor de barvrijwilliger.