Vrijwilligersbeleid en barregels

Vrijwilligersbeleid

Een vereniging als Rapiditas kan niet bestaan zonder de inzet van haar leden. Het clubhuis en de bar zijn enorm belangrijk voor de club. Dankzij de bardiensten van de leden kunnen we het clubhuis vaker openhouden.

Uitgangspunt is dat elk senior-lid zich minimaal 6 uur per jaar voor de vereniging inzet. Dat kan op veel manieren zoals het draaien van een bardienst, meehelpen bij het baan- en groenonderhoud of het organiseren van activiteiten. Ben je geïnteresseerd in een bestuurlijke taak dan kun je je beschikbaar stellen voor een commissie of het bestuur. Maak je voorkeur en wensen kenbaar via het vrijwilligersinventarisatieformulier (VIF). Mocht een vrijwilligersdienst voor jou niet haalbaar zijn dan kun je op het VIF aangeven dat je kiest voor een participatiebijdrage van €50. Dit laatste geldt niet voor junioren of als je ouder bent dan 70 jaar.

Inschrijven voor een vrijwilligersdienst

Via de Dienstenplanner van KNLTB.Club kun je je inschrijven voor vrijwilligersdiensten, dat doe je als volgt:

  1. Klik op deze website rechtsboven op 'Mijn Club' of download de KNLTB ClubApp
  2. Log in met je KNLTB-gegevens (bondsnummer en wachtwoord). Geen account? Klik dan op ’Wachtwoord vergeten‘. Je krijgt dan een nieuw wachtwoord per e-mail.
  3. Klik via de website op 'Diensten' of via de app of 'Dienstenplanner'
  4. Kies een beschikbare dienst, aangegeven in het groen, en klik vervolgens op ‘Inplannen’. Na het inplannen krijg je een bevestigingsmail. Je krijgt tien dagen en één dag voorafgaande aan de vrijwilligersdienst een herinnering. Mocht je onverhoopt niet kunnen, dan dien je zelf zorg te dragen voor een vervanger.  

Barregels

Barinstructies

Voor met name nieuwe leden/barvrijwilligers wordt 1x per maand instructie gegeven op de dinsdag. Inschrijven voor een (tap)instructie kan via de dienstenplanner. Schrijf je tijdig in, het aantal plaatsen is beperkt! In overleg met Maureen kan er op een ander moment een instructie gevolgd worden. Een map met uitgebreide instructies vind je onder het verlaagde gedeelte van de bar. De handleiding voor barvrijwilligers kun je ook hier nalezen.

De kassa

We hebben een zeer gebruikersvriendelijke en overzichtelijke kassa. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt. De optie betalen met je clubpas is nog niet actief.  

Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Barvrijwilligers doen belangrijk werk. Zij zorgen ervoor dat clubleden na het tennissen nog gezellig samen van een drankje kunnen genieten. Het schenken van alcohol brengt echter grote verantwoordelijkheid met zich mee. De Instructie Verantwoord Alcohol Schenken (IVA) biedt barvrijwilligers de kennis om op een goede manier met die verantwoordelijkheid om te gaan. Zo is het van groot belang dat jongeren onder de 18 jaar absoluut geen alcohol kunnen verkrijgen in de sportkantine. Tevens geldt er voor 18-25 jarigen een identificatieplicht. Bij twijfel over de leeftijd dien je de leeftijd vast te stellen met een ID. Daarnaast willen we het alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. Bovendien vereist De Drank- en Horecawet dat een barvrijwilliger een instructie verantwoord alcohol schenken (IVA) heeft gevolgd en in het bezit is van een IVA certificaat.  

IVA certificaat behalen

In de IVA lees je wat een barvrijwilliger moet weten om verantwoord alcohol te kunnen schenken. Als je die informatie hebt gelezen en bekeken, wordt je kennis getoetst aan de hand van twintig vragen. Het lezen van de tekst en het maken van de test kost ongeveer 20 minuten. Je kunt de test zo vaak maken als je wilt, wanneer je 16 vragen goed hebt beantwoord slaag je voor de test. De test maak je hier.

Om er voor te zorgen dat een certificaat met de juiste gegevens naar jou wordt verstuurd dien je je gegevens in te vullen. Vul bij 'e-mailadres barverantwoordelijke' [email protected] in en bij 'naam barverantwoordelijke' TV Rapiditas. Bij e-mailadres ondernemingsdossier hoef je niets in te vullen. Na het maken en slagen van de test zal er automatisch een certificaat op jouw naam naar jou en de vereniging worden verstuurd. De barverantwoordelijke print jouw certificaat uit en bewaart het in een map achter de bar. Deze map dient getoond te kunnen worden bij controle door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).  

Huishoudelijk reglement

Het huishoudelijk reglement bevindt zich in de map voor de barvrijwilliger.